HUBUBAT TOHUMLARI BUĞDAY TOHUMLARI EKMEKLİK BUĞDAY

HENDRİX Buğday Tohumu


TANE ve SAP VERİMİ + KALİTE = HENDRİX 

MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ

  • Beyaz başaklı, kılçıklı bir çeşittir.
  • Başakları geniş, dik ve uzun yapıdadır.
  • Bitki boyu orta - uzun olup 100 –110 cm’dir. 
  • Sağlam ve kalın sap yapısına sahiptir.

TARIMSAL ÖZELLİKLERİ

  • 2012 yılında Fransa`da geliştirilmiş ekmeklik buğday çeşididir.
  • Kışlık gelişme kabiliyetinde olup soğuğa dayanıklılığı çok iyi, taban arazilerdeki kurağa ekimlerde, Kış ve Bahar aylarında yağışlarının iyi alındığı bölgelerde taban, yarı taban ve kıraç alanların tümünde yetiştiriciliği yapılabilir.
  • Orta geçcidir ve vernelizasyon ihtiyacı olan bir buğday çeşididir.
  • Kardeşlenme kabiliyeti yüksek bir çeşit olduğundan dolayı dekara 20-22 kg tohum kullanımı tavsiye edilir.
  • Sağlam saplı, yatmaya dayanıklı ve saman verimi çok yüksektir, dekardan 30 balya ya kadar saman verimleri alınmıştır.Kullanılacak tohumluk miktarı m2’ye 450-500 dane (20-22 kg/da) olarak tavsiye edilmektedir.
  • Orta Anadolu, Batı ve Doğu Geçit Bölgeleri, Marmara bölgesinin bahar yağışı alan kısımları, Doğu Anadolu’nun tamamı, Sahil bölgelerinin yüksek yaylaları ile Güneydoğu Anadolu bölgesinin kuzey kesimlerinde yetiştiriciliği tavsiye edilir.
  • Orta ve Doğu Anadolu Bölgelerinde Ekim Ayı içinde, Geçit Bölgeleri ve Marmara bölgesinde Ekim sonu ile Kasım ayı başlarında ekimler yapılmalıdır. Ekim zamanı aralık ayına bırakılmamalıdır.

PATOLOJİK ÖZELLİKLERİ

  • Kahverengi pas, Sarı pas, Külleme ve Septoria hastalıklarına karşı yüksek derece toleranttır.
  • Kök boğazı ve Fusarium hastalığına karşı orta derece toleranttır.

KALİTE ÖZELLİKLERİ

  • Kırmızı renkli, sert – yarı sert, iri ve elips tane yapısına sahiptir.
  • Ekmeklik kalitesi iyi olup Bin dane ağırlığı (g) 40-44 gr, hektolitre ağırlığı (kg/hl) 80-84, enerji değeri (w) 250- 350 joule arasındadır.

** Un fabrikalarının ve üreticilerin tercih ettiği bir çeşittir.