YEM BİTKİSİ TOHUMLARI YONCA TOHUMLARI

Ezzelina Yonca Tohumu


MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ

  • Bitki boyu 75-95 cm arasında değişmektedir.
  • Bitkinin  duruşu dik yapıdadır.
  • Çiçek rengi menekşe moru şeklindedir.
  • İtalyan orjinli bir çeşit olup dormansi derecesi 5-6 ‘dır.
  • Soğuğa karşı dayanıklılığı çok yüksektir.
  • Tohumların şekli böbrek,yumurta,eldiven,kalp ve yarım kalp olark çeşitlilik gösterir.
  • Tohum rengi ise koyu ve açık taba ile koyu ve açık sarıdır.
  • Ülkemizde satılan tohumları genellikle kaplı yapıdadır.
  • 100 tane ağırlığı 2.09-2.47 kg arasında değişmektedir.

TARIMSAL ÖZELLİKLERİ

  • Soğuklara karşı dayanıklılığı çok yüksektir.
  • Sulu koşullarda yetiştirilmek üzere geliştirilmiştir. Ancak kurağa karşı direncide yüksektir.
  • Sıraya ekimde 2,5 kg/da ,serpme ekimde 3-3,5 kg/da tohum kullanımı tavsiye edilir.
  • Kardeşlenme özelliği çok iyi olup 2. Yıldan itibaren 5 yıl boyunca ekonom,k olarak yetiştiriciliği yapılabilir
  • Hızlı gelişme kabiliyetine sahip bir çeşit olup, toprakt ayeterli miktarda suyun olduğu ve hava sıcaklığının 27 derecenin üzerinde seyrettiği dönemlerde 21-25 günde hasada gelir.
  • Ana sapın içi yarı boş yapıdadır ve en alttan itibaren dallı bir yapıya sahiptir.haliyle buda yoncanın bol yapraklı olmasını sağlar.
  • Bol yapraklı ve sert bir yapıya sahip olmayan EZZELİNA çeşidi,Küçükbaş ve Büyükbaş tüm hayvan türleri tarfından iştahla tüketilir.
  • Toprak seçiciliği bulunmaayn bir çeşit olup her türlü toprak yapısına uyum sağlayabilir.
  • Sıcak sahil kuşağı oaln Akdeniz ve Ege sahil kuşağı dışında kalan tüm bölgelerde yetiştiriciliği yapılabilir.Aslında bu bölgelerde de yetiştiriciliği yapılabilir ancak dormansi derecesi yüksek DİMİTRA gibi çeşitler bu bölgeler için daha ekonomik olacaktır.

VERİM ÖZELLİKLERİ

  • Ana sapın içi kaval yapıda  olmasına rağmen,ana sapın duvar kalınlığı fazla olduğundan dolayı hem iştahla tüketilen yumşak yapıdadır.Hem de verim potansiyeli oldukça yüksektir. Türkiye 'de 100000 dekar alanda üretim yapan çiftliklerin dahi veriminden ve kalitesinden  dolayı tercih ettiği bir yoncadır.

     

    Teknolojik Özellikleri%10 çiçeklenme devresinde biçildiğinde kuru otunda

    Su
    %
    Kuru Madde
    %
    Ham Protein
    %
    Ham Yağ
    %
    NDF 
    %
    ADF
    %
    ADL 
    %
    Sindirilebilir Kuru
    Ot Madde Verimi %
    8-991-9218-201-1,542-4530-339-1182-85