HUBUBAT TOHUMLARI BUĞDAY TOHUMLARI EKMEKLİK BUĞDAY

MUSİC Buğday Tohumu


 MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ

  • Beyaz başaklı, kılçıklı bir çeşittir.
  • Başakları geniş, dik ve uzun yapıdadır.
  • Bitki boyu orta olup 90-100 cm’dir. 
  • Sağlam ve kalın sap yapısına sahiptir.
  • Başaklanma zamanı orta geçtir.

TARIMSAL ÖZELLİKLERİ

  • 2010 yılında geliştirilmiş Fransız menşeiili bir çeşittir.
  • Hastalıklara karşı dayanımı ve verim potansiyeli çok yüksek bir çeşittir. Bursa ili Yenişehir ilçesinde 800 – 900 kg/da verimler alınmıştır.
  • Kışlık gelişme kabiliyetinde olup soğuğa dayanıklılığı çok iyi, taban arazilerdeki kurağa ekimlerde, Kış ve Bahar aylarında yağışlarının iyi alındığı bölgelerde taban, yarı taban ve kıraç alanların tümünde yetiştiriciliği yapılabilir.
  • Orta geçcidir ve vernelizasyon ihtiyacı olan bir buğday çeşididir.
  • Kardeşlenme kapasitesi orta düzeydedir.(10-12 adet)
  • Kuvvetli sap yapısı ile yatmaya karşı dayanıklılığı ve saman verimi yüksektir, ayrıca kılçıklı başak yapısı sayesinde domuz ve kuş zararı görülmez.
  • Kullanılacak tohumluk miktarı m2’ye 450-500 dane bitki (22-23 kg/da tohum) olarak tavsiye edilmektedir.
  • Orta Anadolu, Batı ve Doğu Geçit Bölgeleri, Marmara bölgesinin bahar yağışı alan kısmları, Trakya Bölgesinin iç kesimleri, Doğu Anadolu’nun tamamı, Sahil bölgelerinin bahar yağışı rejiminin yüksek olduğu bölümler ile Güneydoğu Anadolu bölgesinin kuzey kesimlerinde yetiştiriciliği tavsiye edilir.
  • Orta ve Doğu Anadolu Bölgelerinde Ekim Ayı içinde, Geçit Bölgeleri ve Marmara bölgesinde Ekim sonu ile Kasım ayı başlarında ekimler yapılmalıdır. Ekim zamanı aralık ayına bırakılmamalıdır.

PATOLOJİK ÖZELLİKLERİ

  • Sarı pas, Kök boğazı, Septoria ve Mildiyö hastalıklarına karşı yüksek derecede tolrenttır.
  • Fusarium ve kahverengi pas hastalıklarına karşı orta derece toleranttır.
  • Mozaik Virüsü hastalığına da resistantır.

KALİTE ÖZELLİKLERİ

  • Kırmızı renkli, yarı sert iri ve elips tane yapısına sahiptir.
  • Ekmeklik kalitesi iyi olup Avrupa standartlarında BP-BPS / BPMF (BP: Breadwheatquality; BPS: High breadwheatquality; BPMF: RecommendedBreadwheatfor French milling) (BP: Ekmeklik buğday kalitesi; BPS: Yüksek ekmeklik buğday kalitesi; BPMF: Fransız için önerilen ekmeklik buğday) statüsünde bir buğday çeşididir.
  • Hektolitre ağırlığı 75- 80 kg/hl, protein oranı % 10-13, gluten oranı % 25-30, Enerji (cm3):